Ξεκινώντας τους κινητήρες μας – Πρώτη συνάντηση SIT4Energy
Οι γερμανικές και ελληνικές οργανώσεις έχουν ενώσει τα χέρια τους για να παράσχουν αποδείξεις, πλαίσια και εργαλεία για την παρακίνηση και υποστήριξη της αλλαγής συμπεριφοράς των τελικών χρηστών ενέργειας, σε τριτογενή και οικιστικά κτίρια, προς εξοικονόμηση ενέργειας. Μέσω του μέτρου χρηματοδότησης Ελληνογερμανικών Διμερών Ερευνητικών και Καινοτομικών Συνεργασιών πέντε οντότητες από τη Γερμανία και την Ελλάδα θα εργαστούν από κοινού για να παρουσιάσουν στα εργαλεία ανάλυσης και τις συστάσεις των τελικών χρηστών για δράσεις ενεργειακής απόδοσης που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. να διευρυνθεί η υιοθέτηση τέτοιων τεχνικών από τους χρήστες και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους.
Η βιώσιμη ενέργεια περνάει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Δεδομένου ότι η ΕΕ εστιάζει στην επίτευξη των στόχων της για το 2020, ο ρόλος των ιδιωτικών καταναλωτών ενέργειας καθίσταται διαδεδομένος. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη αρχίζουν να κατανοούν την ανάγκη συμπλήρωσης των μέτρων που σχετίζονται με την προσφορά (π.χ. έξυπνα / αποδοτικά κτίρια, συσκευές και μετρητές) με πρωτοβουλίες που επηρεάζουν την κατανάλωση (π.χ. ενδυνάμωση των καταναλωτών, ενημέρωση και εκπαίδευση, ενεργειακοί φόροι και κίνητρα) 1.
Ωστόσο, οι ερευνητές και οι επαγγελματίες από καιρό συνειδητοποίησαν ότι η ενθάρρυνση των καταναλωτών να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους (π.χ. μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, μετάβαση σε προϊόντα υψηλότερης απόδοσης) μπορεί να γίνει έμμεσα: η πολυπλοκότητα της λήψης αποφάσεων, οι γνωστές και χωρίς χαρτογράφηση προκαταλήψεις είναι λίγοι από τους ευρύτερους λόγους για τους οποίους πολλές πρωτοβουλίες απέτυχαν να παράγουν συνεπή αποτελέσματα στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας. Επιπλέον, οι δυσκολίες στην υποδομή (διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά την προμήθεια δεδομένων, προστασία της ιδιωτικής ζωής, ποικιλία πολιτικής / κανονισμών) σε συνδυασμό με την εγγενή τεχνική φύση των λογαριασμών ενέργειας και το σύστημα τιμολόγησης γενικά παρεμποδίζουν περαιτέρω την ικανότητά μας να παρέχουμε την απαραίτητη εξουσιοδότηση των καταναλωτών.
Το SIT4Energy θα αναπτύξει ένα έξυπνο σύστημα και εφαρμογές με επίκεντρο τον πελάτη για ολοκληρωμένη διαχείριση ενέργειας σε σενάρια prosumer που θα λαμβάνουν υπόψη τόσο τις δυνατότητες αποδοτικότητας στην τοπική παραγωγή ενέργειας όσο και την κατανάλωση ενέργειας. Το αναπτυγμένο πρωτότυπο σύστημα και οι εφαρμογές πελατών θα αναπτυχθούν και θα αξιολογηθούν σε πιλότους πραγματικού κόσμου σε δύο διαφορετικές κλιματολογικές περιοχές, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Αυτό θα επιτρέψει τη μεταφορά των αναπτυγμένων λύσεων σε νέες εμπορικές προσφορές των συμμετεχουσών ΜΜΕ. (SHF) και μια καινοτόμο εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού στην Ελλάδα (ITML). Η επικύρωση σε πιλότους θα χρησιμεύσει ως προετοιμασία για την υιοθέτηση των αναπτυγμένων λύσεων από τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας (SHF), η οποία θα την προσφέρει ως υπηρεσία στους πελάτες της και ως εμπορική βιτρίνα για την εμπορική εκμετάλλευση από την ITML. Οι ερευνητές και οι πανεπιστημιακοί εταίροι (ΕΚΕΤΑ, HOST) θα αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα μέσω επιστημονικών δημοσιεύσεων, την ανάπτυξη νέων σχεδίων και τη μεταφορά στη διδασκαλία και τη διαβούλευση με τις περιφερειακές ΜΜΕ.
- EC, αξιολόγηση της προόδου που έχουν σημειώσει τα κράτη μέλη προς τους εθνικούς στόχους ενεργειακής απόδοσης για το 2020 και προς την εφαρμογή της οδηγίας 2012/27 / ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση όπως απαιτείται από το άρθρο 24 (3) of Energy Efficiency Directive 2012/27/EU. Brussels, 18.11.2015 COM(2015) 574 final